Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpětná změna pohlaví a problémy na endokrinologii

Dobrý den,

 
jsem člověk, který podstoupil změnu pohlaví. Bohužel v novém těle, trvale více či méně, trpím. Bohužel jsem také podepsal stejně jako každý, že případná zpětná změna pohlaví již není možná. Někdy tento stav zvládám lépe, někdy hůře, nicméně chodím k endokrinologovi pro hormony. A při poslední žádosti o hormony mi nabídl psychologa a sexuologa, na což jsem po své předchozí zkušenosti se sexuoložkou a psycholožkou, reagoval nepřiměřeně. Sexuoložka byla demagog, manipulátor a lhář.  

I z toho důvodu jsem tedy endokrinologovi napsal nevybíravý email o zdravotnících. A ten se mnou samozřejmě přestal komunikovat, a tedy psát i hormony.

V současnosti pracuji jako recepční v jedné společnosti a vzhled je pro mě důležitý, a tedy i hormony. Bohužel v současné době do vyřešení situace na ministerstvu zdravotnictví s mou nemožností změnit zpět pohlaví jsem plně odkázán na hormony a současný vzhled. A jak jistě víte, sehnat endokrinologa který přijímá nové pacienty, a i s celkovou délkou objednací doby je můj problém na měsíce. Mohu tedy něco dělat?

 

Děkuji za informace.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

 

podle zákona o veřejném zdravotním pojištění má pojištěnec právo změnit ošetřujícího lékaře jednou za 3 měsíce (vyplývá tak z ustanovení § 11 odst. 2 písm. b) tohoto zákona – online dostupného například zde). Podmínkou je, aby byl nový poskytovatel na území České republiky a byl ve smluvním vztahu s Vaší pojišťovnou.

Proto bychom Vám doporučili obrátit se na Vaši zdravotní pojišťovnu s dotazem, kteří endokrinologové jsou s ní ve smluvním vztahu, a tudíž by Vás mohli přijmout do péče.

Pokud by Vám žádný z těchto endokrinologů nevyhovoval, je možné změnit i zdravotní pojišťovnu (dle § 11a výše uvedeného zákona).

Bohužel Vám nedokážeme říct, s jak dlouhými objednacími lhůtami byste měl počítat. Ze zákona o veřejném zdravotním pojištění sice vyplývá požadavek, aby zdravotní pojišťovny měly dostatek smluvních poskytovatelů, kteří budou schopni zajistit péči pro pacienty místně i časově dostupnou, ale bohužel vzhledem k tomu, že endokrinologie je speciálním lékařským oborem, nedokážeme říct, do jaké míry je vůbec možné tento požadavek naplnit.

Proto by pro Vás bylo pravděpodobně nejvhodnější kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu (jak bylo řečeno výše) a popřípadě i endokrinologická pracoviště, která by Vám mohla poskytnout bližší informace o objednacích lhůtách apod. Na tomto základě se můžete rozhodnout i o změně pojišťovny apod.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.11.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS