Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nahlížení do zdravotní dokumentace psychiatrie Bohnice

Dobrý den,
Jako nezletilá jsem byla hospitalizována na dětském oddělení psychiatrické nemocnice (cca 3 roky zpět). Dnes jsem již zletilá a z důvodu soudního sporu potřebuji využít svého práva nahlížet a pořizovat fotodokumentaci svojí zdravotní dokomentace z tohoto období. Kontaktovala jsem proto PN a domluvila si v blízké době schůzku. Bylo mi řečeno "U náš to funguje jinak, můžete bezplatně nahlížet, avšak fotodokumentaci není možné provádět z důvodu ochrany osobních údajů dalších pacientů kteří se účastnili terapie a GDPR" Dále mi bylo nabídnuto vyhotovení zcenzurovaných kopií za poplatek, avšak vzhledem k množství dokumentů by byla výsledná cena zřejmě vyšší. Je prosím postup PN správný? Dle mého názoru mám právo fotit alespoň dokumentaci ve které figuruji pouze já (mimo skupinovou terapii). Děkuji za odpověd.

Julča

Odpověď:

Dobrý den, 

dle § 65 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách máte sice právo pořízení kopie Vaší zdravotnické dokumentace, nicméně občanský zákoník stanovuje v § 2648, že pokud záznamy o péči o zdraví obsahují i údaje o třetích osobách, nemůžou být tyto údaje bez souhlasu těchto osob zpřístupněny. 

Pokud existuje tedy zdravotnická dokumentace, která obsahuje pouze Vaše údaje, nikoliv údaje o dalších osobách skupinové terapie, máte samozřejmě právo na její kopii. Mělo by Vám být tedy umožněno si pořídit kopii této zdravotní dokumentace vlastními prostředky bezplatně, nebo Vám může kopii učinit poskytovatel zdravotních služeb. V takovém případě, Vám ji musí poskytovatel poskytnout do 30 dnů od obdržení Vaší žádosti o kopii. Ceník za pořízení kopie musí mít poskytovatel umístěn na místě veřejně přístupném pacientům. Cena za pořízení kopie Vaší zdravotnické dokumentace však nesmí přesáhnout administrativní náklady na její pořízení. 

Co se týče zdravotní dokumentace obsahující údaje i o třetích osobách, je cenzurovaná dokumentace pravděpodobně nejlepším řešením. Za pořízení cenzurované dokumentace může být také požadován poplatek, nicméně stejně tak jen ve výši administrativních nákladů na její pořízení. Pokud se Vám zdá tedy cena Vašeho poskytovatele nepřiměřeně vysoká, doporučujeme Vám poskytovatele požádat o podrobné vyúčtování této služby.

V případě, že zjistíte, že si Váš poskytovatel účtuje vyšší částku než jsou administrativní náklady kopie, můžete se proti postupu poskytovatele zdravotních služeb bránit stížností. Stížnost je upravena v § 93 a násl. zákona o zdravotnických službách a podává se poskytovateli, proti kterému směřuje tedy např. lékaři nebo řediteli nemocnice. Poskytovatel má pak povinnost tuto stížnost vyřídit do 30 dnů od jejího obdržení (tato lhůta může být prodloužena o dalších 30 dnů).  Stížnost nesmí být anonymní a je třeba, aby obsahovala dostatek informací k posouzení Vašeho případu. Pokud byste nesouhlasila s tím, jak byla Vaše stížnost vyřízena, máte možnost ji znovu podat ke správnímu orgánu. Ten má pak povinnost ji vyřídit 

- do 30 dnů ode dne jejího obdržení (může být prodlouženo o dalších 30 dnů)

- do 90 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislého odborníka (může být prodlouženo o 60 dnů)

- do 120 dnů ode dne jejího obdržení, jestliže jde o stížnost, k jejímuž vyřízení je třeba ustavit nezávislou odbornou komisi (může být prodlouženo o 60 dnů)

Více informací o podávání stížností naleznete zde.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7092. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

12.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS