Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neposkytnutí zdravotní dokumentace

Dobrý den.

Přestěhoval jsem se z města do jiného a moje ambulance mi odmítá předat či jinak poskytnout celou mou zdravotní dokumentaci od dětství, kterou jsem jim sám před cca 10 lety svěřil po své dětské lékařce. Tvrdí, že podle nejnovějších zákonů k ní může mít přístup pouze můj nový obvodní lékař a to jen formou žádosti o zaslání výpisu. Tedy opět ne k celé zdravotní dokumentaci. Co je na těchto tvrzeních pravdy? Přeci se jedná o má data, které mám nárok kdykoliv vidět.

 

Ljuk

Odpověď:

Dobrý den,

Váš lékař Vám podal pravdivou informaci ohledne toho, že nemáte právo na vydání zdravotní karty do Vašich rukou. Máte však dle § 65 odst. 1 zákona o zdravotních službách právo do vlastní zdravotnické dokumentace nahlížet či pořizovat z ní výpisy a její kopie.

Nahlédnout lze po domluvě se zdravotníky a v jejich přítomnosti. Výpis a kopii si pořizujete jako pacient vlastními prostředky, pokud to ovšem není možné, pořídí kopii či výpis poskytovatel. O kopii zažádat nejlépe písemnou formou, přičemž musí být vyhotovena do 30 dnů.

Za zhotovení výpisu či kopie může poskytovatel požadovat maximálně úhradu ve výši nákladů spojených s pořízením daného výpisu či kopie (blíže viz § 66 zákona o zdravotních službách).

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7094. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

S pozdravem,

 

Vaše Férová nemocnice

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS