Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí přítomnosti rodiče při vyšetření dítěte

Dobrý den, na infekčním oddělení, kde jsem byla jako rodič hospitalizovaný s dítětem (2 roky) mi bylo opakovaně tvrzeno, že rodič může být nepřetržitě s dítětem, ale nevztahuje se to na "výkony". Šlo o běžné odběry krve nebo zavádění kanyly. Protože jsem na přítomnosti trvala, snažili se mne od dítěte odstranit fyzickou převahou. Je tento postup právně obhajitelný. Děkuji za odpověď.

Dvoukvítek

Odpověď:

Dobrý den,

Dle našeho názoru tento postup není správný, zvláště pokud se jedná o nenáročné "zákroky" jako je odběr krve nebo zavádění kanyly, kdy vás vaše dítě potřebuje jako podporu.

Právo dítěte a rodičů na bezprostřední nepřetržitý kontakt je zakotveno v Listině základních práv a svobod a rodiče je možné oddělit od dítěte jen na základě rozhodnutí soudu. Navíc na základě Úmluvy o právech dítěte musí být zájem dítěte vždy na prvním místě. Jako důvod pro přítomnost rodičů bývá zmiňováno například urychlení zlepšení zdravotního stavu dítěte, nenahraditelná psychická podpora, posílení důvěry mezi rodiči a zdravotnickými pracovníky, lepší zvládnutí následné péče o dítě doma. To vše lze jistě zařadit mezi „zájem dítěte“. V praxi však zdravotníci často říkají, že přítomnost rodičů "není možná". Takový přístup by mohl být odůvodněný z hlediska objektivních medicínských důvodů (např. závažné infekční onemocnění a nutnost karantény). Pokud ale rodič odmítne odejít, zdravotníci nemají prostředek, jak rodiče přinutit k odchodu, jelikož jde o jeho právo a právo dítěte. Pokud by jej chtěli násilím vyprovodit, pak by podle našeho názoru mohl rodič s úspěchem žalovat nemocnici za zásah do osobnostních a rodičovských práv.

Více informací naleznete také ve článku Férové nemocnice Práva rodičů, kontakt s dítětem.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS