Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatný převoz pacienta po operaci páteře

Dobrý den,

obracím se na Vás o radu, zda a jak je možné řešit náš problém.
Manžel měl před více jak dvěma roky operovanou páteř. Po operaci, když měl být propuštěn z nemocnice domů, tak se syn nabídnul, že pro manžela zajedeme synovým autem.
Ale lékař nám oznámil, že převoz po takovéto operaci musí být proveden sanitou a hlavně vleže.
Tak jsme na manžela čekali doma a když ho odpoledne sanita přivezla, tak v sanitě seděl a bylo mu hrozně zle.
Když jsem saniťáka upozornila, že měl být převážen vleže, tak povídal, že v žádance bylo napsáno vsedě a že lůžko v sanitě měl obsazené jiným pacientem.
Nejednalo se o pár kilometrů, ale o víc jak 100 km a ještě další km navíc, protože sanitou bylo vezeno více pacientů a manžel byl vyložen až jako poslední.
Po tomto se stav manžela spíše horšil a horšil, už si s ním lékaři nevědí rady. Má "rozhašené" celé tělo. Psychicky to nese také špatně.
Máme pocit, že někdo udělal chybu a není fér, že to odnesl manžel.
Myslíme si, že kdyby ho převážel syn svým autem, snažil by se otci udělat co největší pohodlí, případně by zastavil. Jenže saniťák to dostal na papíře a nezajímalo ho, jak manžel převozem trpěl a je největší pravděpodobnost, že se jeho zdravotní problém rozjel tímto převozem a že v páteři došlo k nevratnému poškození.
Kam podat žádost o posouzení. V nemocnici kde byl operován jen krčí rameny, nic se nelepší, spíš horší.
Děkuji za odpověď

Libu

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se stalo Vašemu manželovi.

Doporučovali bychom Vám pořídit si kopii zdravotnické dokumentace. Postup můžete nalézt zde. Jje třeba, aby Vás k tomu Váš manžel pověřil (budete osobou pověřenou k nahlížení do jeho zdravotnické dokumentace). Jako osoba, která má právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace, máte zároveň právo na pořizování kopií celé dokumentace (například vypálení elektronické zdravotnické dokumentace na CD, naskenování papírové verze zdravotnické dokumentace, písemná kopie).

Poté se zkuste poradit s jiným lékařem, zdali skutečně došlo k pochybení. Případně si můžete zaplatit zhotovení znaleckého posudku. Seznam znalců můžete najít zde. Pokud se Vaše podezření potvrdí, tak poté můžete zajít za lékaři a zkusit se s nimi dohodnout na finanční kompenzaci. Pokud nebudou souhlasit, můžete podat žalobu a požadovat po něm náhradu škody i nemajetkové újmy. V takovém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory. Rovněž se můžete obrátit na nemocnici a vznést stížnost na tento postup. V případné stížnosti uveďte konkrétního pracovníka a popište v čem spatřujete nesprávný postup. Ke stížnosti přiložte kopii zdravotní dokumentace, stanovisko lékaře a čeho se domáháte (omluva, odškodnění). Vzory stížností naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

24.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS