Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ochranné léčení uložené soudem

Dobrý den,

od 28. 7. 2008 do 24. 4. 2009 jsem měl nařízenou soudem ochrannou léčbu.
Když mi přeměnili léčbu na ambulantní a propustili mě, na zdravotním pojištění mi vznikl velký dluh, protože jsem nemohl pracovat a nemohl být na ÚP.

Mám nějakou šanci na prominutí dlužné částky na pojistném?

Mám se zkusit obrátit na ombudsmana?

A jak je to sociálním pojištění během ústavní ochranné léčby?
Protože jsem podal žádost a chybí nějáké dny k přiznání důchodu a v té době hospitalizace jsem nemohl být na ÚP ani pracovat.

A jaký je rozdíl mezi zabezpečovací detencí a ochranné léčbě nařízenou soudem?
A před a po ústavní léčbě jsem měl ambulantní léčbu, jak se zdravotním a sociálním pojištění?


 

Carter17

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste ocitl v takové životní situaci. Budeme na Vaše otázky odpovídat postupně.

To zda máte šanci na prominutí dlužné částky na pojistném zjistíte prostřednictvím Vaší zdravotní pojišťovny, bude nejlepší, když zajdete na pobočku, zeptáte se, jaké máte nároky a zároveň podáte žádost. Určitě je dobré se zeptat, zda-li je možné se dohotnout například na splátkovém kalendáři, pokud dluh nebude možné odpustit.

Ombudsman sleduje porušení základních lidských práv, obrátit se na něj můžete samozřejmě kdykoliv. Nicméně pomohl by Vám spíše, pokud by úřady vůči Vám postupovaly nespravedlivě a podobně.

Ze sociálního pojištění se hradí důchody a nemocenská, pokud byste byl práce neschopen. Jakmile toto pojištění přestanete hradit zanikne Vám nárok na přiznání důchodu či nemocenské nebo případných invalidních důchodů. Můžete proto zavolat na bezplatnou linku ČSSZ +420 257 062 860, kde můžete nastínit svoji situaci a zeptat se jaké máte možná východiska. Popřípadě též zažádat o splátkový kalendář. Nicméně pokud, byste se nyní zaregistroval na úřad práce zdravotní a sociální pojištění za Vás hradí stát. Ústavní léčba, která Vám byla poskytnuta byla hrazena ze zdravotního pojištění. 

Zebezpečovací detenci soud nařizuje na základě zákonem stanovených důvodů a ty jsou zejména byl-li ve stavu vyvolaném duševní poruchou spáchán zločin, pachatel spáchal zločin pod vlivem návykové látky, pachatel je vzhledem ke své nepříčetnosti trestně neodpovědný a podobně. Vykonávají ji zvláštní ústavy a ty jsou střeženy vězeňskou službou.

Ochranné léčení nařizuje soud na základě podobných důvodů, tedy trestný čin je ve stavu vyvolaném použitím návykové látky, duševní poruchou, nepříčetnost a podobně. Nicméně pachatel by nepáchal trestný čin ve formě zločinu, kdyby byl trestně odpovědný. Má dvě formy ústavní a ambulantní. Více informací naleznete zde

Zdravotní pojištění je třeba hradit nepřetržitě, neboť toto pojištění právě slouží k tomu, aby Vám léčba byla poskytnuta a vy ji nemusel hradit sám, nezáleží na tom, jaký druh léčby je Vám v danou chvíli poskytován.

Jak už jsme výše zmínili sociální pojištění slouží k důchodovým nárokům a nárokům na výplatu nemocenské, je-li to třeba. Pokud máte pocit, že trpíte psychickou poruchou, která Vám neumožňuje řádně vykonovávat povolání, můžete zažádat o přiznání invalidního důchodu, které je právě hrazeno ze sociálního pojištění, proto Vám doporučujeme co nejdříve se obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení a vyžádat si informace. 

Vaše Férová nemocnice.

 

 

 

18.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS