Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz

Dobrý den,

dne 31. 7. 2012 se mi stal pracovní úraz, který se zkomplikoval, a musel jsem podstoupit operaci ramene. Na podniku mi bylo sděleno, že i když jsem neporušil žádný předpis, tak mi nebude vyplaceno plnění v plné výši. Jedná se prý o tzv. politiku podniku, aby se zamezilo pracovním úrazům.

Má na toto podnik právo?

1vlada1

Odpověď:

Dobrý den,

máme za to, že na zavedení takovéto "politiky podniku" nemá Váš zaměstnavatel právo. Politika je v rozporu se základními zásadami pracovního práva, a to zejména se zásadou zvláštní zákonné ochrany postavení zaměstnance, kdy jedním ze smyslů pracovního práva je právě ochrana zaměstnance jakožto osoby ve slabším postavení vůči jeho zaměstnavateli. Druhou zásadou, s níž by bylo jednání zaměstnavatele v nesouladu, je zásada  zajištění uspokojivých a bezpečných pracovních podmínek pro výkon práce.

Žádejte po zaměstnavateli plnou výši všech nároků - ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, náhradu nákladů spojených s léčením, odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění.

Více informací o tom, na co máte nárok najdete v již zodpovězených dotazech Nároky vůči zaměstnavateli při pracovním úrazu a v dotazu škoda na zdraví v souvislosti s pracovním úrazem.

 

Vaše Férová nemocnice

7.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS