Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpřístupnění souhrnné zprávy s výsledky psychodiagnostiky

Dobrý den,


na vašich stránkách zde uvádíte, že "pokud na základě výsledků pracovně psychologických testů byla vytvořena souhrnná zpráva označující Vaši osobu, máte nárok na přístup i k ní."

Můžu prosím tedy trvat na tom, že mám nárok i na pořízení kopie či fotografie takové zprávy? Popř. požadovat zaslání takové kopie (či pdf souboru) na můj mail, datovou schránku, doporučeně na mou adresu apod.

Děkuji za informaci

 

xee

Odpověď:

Dobrý den,

na pracovně psychologické (personalistické) vyšetření nedopadá zákon o zdravotních službách, musíme tedy postupovat podle zákona o ochraně osobních údajů, ten v § 12 uvádí, že správce osobních údajů, je na žádost subjektu osobních údajů (toho koho se tyto údaje týkají) povinen osobní údaje poskytnout.  Dle našeho názoru tato úprava dopadá i na výsledky pracovně psychologického vyšetření. Pokud je ze zprávy zřejmé, že se týká Vaší osoby, je celá zpráva osobní údajem a má Vám být zpřístupněna.

Způsob jakým má takové poskytnutí být provedeno, zákon neuvádí, ale výkladem slova poskytnout vyvozujeme, že nestačí např., pouhé zpřístupnění k nahlížení, ale že máte nárok na kopii, přičemž forma jakou Vám bude poskytnuta, záleží na Vaší dohodě se správcem osobních údajů. Přičemž správce osobních údajů po Vás může požadovat náklady spojené s pořízením kopií. Zpráva Vám má být zpřístupněna bez zbytečného odkladu.  Správcem osobních údajů ve Vašem případě bude zaměstnavatel.

Poněvadž se jedná o otázku, která v právní praxi doposud nebyla vyřešena, budeme rádi, když nás budete informovat o vývoji situace. Případně se můžete obrátit i na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Z komunikace s Úřadem pro ochranu osobních údajů víme, že nepovažuje za správnou argumentaci, kdy by byla vyvozována povinnost zaměstnavatele poskytnout kopii celé zprávy z psychologického vyšetření. Nicméně informaci o tom, které osobní údaje mají být poskytnuty, zatím od úřadu nemáme.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS